Πως επηρεάζει τα κουφώματα αλουμινίου η υγροποίησης των υδρατμών Leave a comment

Η υγροποίηση των υδρατμών, είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την έντονη  συνύπαρξη υδρατμών στο επίπεδο του αέρα, οι οποίοι σε συνδυασμό με επιφάνειες χαμηλών θερμοκρασιών μετατρέπονται σε υγρό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου κάποιος μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο αυτό στην πιο απλή του μορφή είναι το γεγονός της ύπαρξης  σταγόνων  στην εξωτερική επιφάνεια των  παγωμένων  ποτηριών μας σε  περιόδους ζέστης (π.χ. το καλοκαίρι). Αυτό συμβαίνει γιατί η ζέστη ευνοεί τα επίπεδα υγρασίας στον αέρα και όταν αυτή έρχεται σε επαφή με ψυχρή επιφάνεια, όπως τα παγωμένα ποτήρια σε αυτή τη περίπτωση. To ίδιο φαινόμενο θα μπορούσε να συμβεί και σε συσκευές κλιματισμού αλλά αποτρέπεται με την χρήση ειδικών σωλήνων απορροής που δεν αφήνουν τους ατμοσφαιρικούς υδρατμούς να μετατραπούν σε υγρασία.

Σχετικά με τα κοινά κουφώματα αλουμίνιου και πως επηρεάζονται από  το φαινόμενο, το φαινόμενο συναντάται την χειμερινή περίοδο. Ο ψυχρός καιρός ο οποίος διατηρεί τα κουφώματα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την  ζέστη στον εσωτερικό χώρου (από σόμπες, θερμάνσεις, κλπ)  συμβάλλουν στην αυξημένη ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα.  Επίσης  όλα τα πιο πάνω μαζί με το φαινόμενο της στεγάνωσης των κουφωμάτων, οι υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγόνες, ιδιαίτερα στις πιο παγωμένες περιοχές των κουφωμάτων όπως στα πλαίσια. Εκτός από τα κουφώματα μπορεί να συμβεί το εξής φαινόμενο και σε μεμονωμένες περιοχές στο τοίχο με έλλειψη επαρκούς μόνωσης, σε εντοιχισμένα ντουλάπια χωρίς κάποιο είδους καλύμματος κ.α

 

υγροποιηση κουφωματων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της υγρασίας ευνοείται με την μαγειρική π.χ. με βραστά φαγητά που παράγουν υδρατμούς, με την  γυμναστική (λόγω της παραγωγής ιδρώτα), τα ζεστά ντους/μπάνια (λόγω της δημιουργίας υδρατμών).

Για απλή πρόληψη ή περιορισμό της υγρασίας που με τον καιρό φθείρει τα δομικά υλικά του σπιτιού μας (συμπεριλαμβανομένων και των κουφωμάτων αλουμινίου ), Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι
έτσι ώστε να μην μείνει η υγρασία παγιδευμένη εσωτερικά και να χρησιμοποιούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα εδικούς  αφυγραντήρες ή συσκευές κλιματισμού στην ρύθμιση «dry». Για πιο αποτελεσματική πρόληψη, τα συμβατικά κουφώματα αλουμινίου θα πρέπει να αλλαχτούν με σύγχρονα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου ή ξύλινα ή PVC  τα οποία αντιστέκονται περισσότερο στο φαινόμενο αν και σε  εξαιρετικές περιπτώσεις, το φαινόμενο μπορεί να παρουσιαστεί και σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πιθανότητα υγροποίησης υδρατμών εάν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους -8 πάνω κάτω  και η εσωτερική αγγίζει τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, για πρόληψη του φαινομένου στους τοίχους (ειδικά αν έχει ξανασυμβεί το φαινόμενο  της υγροποίησης στο παρελθόν), θα πρέπει να ενισχυθούν με μόνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

SHOPPING CART

close

Pin It on Pinterest

Share This