To αλουμίνιο θεωρείται βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή κουφωμάτων, τα οποία προορίζονται είτε για οικιακή είτε εμπορική χρήση για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων: λειτουργικότητα, ασφάλεια, αντοχή σε περιβαλλοντικές επιθέσεις, θερμομονωτικές ιδιότητες και μηδαμινή σχεδόν συντήρηση οποίο φυσικά συνεπάγεται και με λιγότερα επιπρόσθετα έξοδα, με το πέρας του χρόνου.
H διαδικασία παρασκευής κουφωμάτων αλλά και άλλων κατασκευών αλουμινίου ξεκινά μέσω της εξαγωγής ορυκτού βωξίτη λίγα μέτρα κάτω από το έδαφος, ο οποίος αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από μόρια αλουμινίου. Στην συνέχεια, το ορυκτό μεταφέρεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου καθαρίζεται και περνά από μύλο. Ο διαχωρισμός του αλουμινίου από τον βωξίτη, γίνεται μέσω της χρήσης ενός καυστικού μείγματος σόδας και ασβέστη. Μετά το μείγμα θερμαίνεται, και τα εναπομείναντα μόρια αλουμινίου ξεραίνονται και μετατρέπονται σε υγρή σκόνη. Για την κατασκευή υγρού αλουμινίου, χρειάζονται τρία στοιχεία: οξείδιο του αλουμινίου, ηλεκτρικό ρεύμα και άνθρακας. Το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά μέσω μια αρνητικής καθόδου και θετικής ανόδου, και οι δύο φτιαγμένες από άνθρακα. Η άνοδος αλληλεπιδρά με το οξυγόνο της ανόδου και διαμορφώνει διοξείδιο του άνθρακα.
Στην συνέχεια, αφού το αλουμίνιο είναι πλέον σε υγρή μορφή, έχουμε την διαδικασία χύτευσης του μετάλλου. Η χύτευση αποτελεί ίσως την δημοφιλέστερη μέθοδο μορφοποίησης μετάλλων, όπως το αλουμίνιο σε αυτή την περίπτωση. Το αλουμίνιο συγκεκριμένα υπόκεινται σε χύτευση με δύο τρόπους:
1.) Mε την χρήση μοδέλου μιάς χρήσης. Μέσω αυτής της μεθόδου, το λιωμένο αλουμίνιο μεταφέρεται σε φόρμες/καλούπια, μέσω ισχυρής πίεσης. Το μοδέλο σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί το κύριο μηχανικό μέρος με το οποίο επιτυγχάνεται η διαδικασία χύτευσης. Αυτή η διαδικασία είναι και η δημοφιλέστερη για παραγωγή απλών κουφωμάτων, τα οποία δεν χρειάζονται επιπρόσθετα λειτουργικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. κουφώματα πόρτας, παραθύρων, κλπ. Επίσης επιτρέπει την παραγωγή μαζικού αριθμού κατασκευών αλουμινίου, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους χύτευσης.
2.)Μέθοδος με μόνιμο καλούπι. Σε αυτήν την μέθοδο, το λιωμένο μέταλλο απλά μεταφέρεται σε μόνιμο καλούπι, το οποίο θα διαμορφώσει το σχήμα της κατασκευής ανάλογα με το τι επιυθυμεί να κατασκευάσει η εταιρείας π.χ. κουφώματα, μπάρες, εργαλεία, κτλ. Σε μερικές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και ηλεκτρική σκούπα, κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Η μέθοδος με μόνιμο καλούπι συνιστάται για πιο σταθερές/ανθεκτικές κατασκευές αλουμινίου, αλλά σε σύγκριση με την χρήση μοδέλου μιάς χρήσης, είναι πιο δύσκολο να αλλάξει το σχήμα του.
Η τελική μέθοδος χύτευσης, είναι με την χρήση άμμου. Σε αυτήν την μέθοδο, η χύτευση αλουμινίου γίνεται με την πίεση ενός μοτίβου, σε ένα λεπτό μείγμα άμμου. Αυτό αποτελεί και την βάση/καλούπι, στην οποία θα χυθεί το λιωμένο αλουμίνιο. Η διαδικασία είναι αργή σχετικά, αλλά πιο οικονομική σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.