Πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ 2007 – 2013 «Πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα άρχισε το 2007 και θα λήξει το 2013 και υπολογίζεται πως με αυτό ωφελούνται 100.000 νοικοκυριά. Η υλοποίηση του θα πραγματοποιηθεί από το ΤΕΜΠΕ και ειδικότερα από το ταμείο «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

κουφωματα αλουμινιου 5Στόχος του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι να επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου στο σπίτι τους ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή τοποθέτηση θερμομόνωσης για εξοικονόμηση ενέργειας  και κατ’ επέκταση εξοικονόμησης χρημάτων.

Κατηγορίες ιδιοκτητών κατοικιών που μπορούν να κάνουν χρήση της επιδότησης

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που δικαιούνται βάση του εισοδήματος τους την επιδότηση τους διακρίνουμε σε τρεις κατηγορίες οι οποίες είναι οι εξής :

 1. Ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως και 25.000 ευρώ

Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δικαιούνται χορήγηση άτοκου δανείου και επιχορήγηση του 30% του συνολικού κόστους. Εάν για παράδειγμα το κόστος και κατά συνέπεια το δάνειο που θα λάβει ο ιδιοκτήτης είναι 10.000 ευρώ τότε θα πρέπει να αποπληρώσει χωρίς τόκο 7.000 ευρώ.

 1. Ατομικό εισόδημα από 15.001 ευρώ έως 30.000 ή οικογενειακό εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ

 

Οι ιδιοκτήτες της κατηγορίας αυτής δικαιούνται χορήγηση δανείου με χαμηλό τόκο και επιχορήγηση 15% του συνολικού κόστους. Έτσι εάν το δάνειο που θα λάβει ο ιδιοκτήτης αυτής της κατηγορίας είναι 10.000 ευρώ τότε θα πρέπει να αποπληρώσει 8.500 ευρώ και ένα μικρό ποσό τόκο.

 1. Ατομικό εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 45.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 65.000 ευρώ

Οι ιδιοκτήτες της κατηγορίας δικαιούνται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Τέλος εάν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας συμφωνήσουν να ενταχτούν στο πρόγραμμα επιδότησης τότε πρέπει να γίνει αίτηση πολυκατοικίας ως ενιαίο κτίριο και τότε δίνετε η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα των ιδιοκτητών και της κατηγορίας 2 στην κατηγορία εισοδήματος 1. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανήκουν εισοδηματικά στην κατηγορία 1.Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες με εισοδήματα της κατηγορίας 3 εντάσσονται στο πακέτο 3.

Προϋποθέσεις κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Οι κατοικίες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τις εξής έξι προϋποθέσεις:

 1. Η οικοδομική άδεια θα πρέπει να έχει ημερομηνία έως και 31/12/1979. Μεταγενέστερη ημερομηνία δηλαδή μετά της 31/12/1979 θα γίνεται δεκτή μόνο εάν νομίμως δεν έχει γίνει μελέτη θερμομόνωσης.
 2. Στην οικοδομική άδεια δεν έχουν γίνει τροποποιήσεις καθ΄ ύψος ή κατ΄ επέκταση  μετά την 31/12/1979.
 3. Η τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκετε το ακίνητο είναι μικρότερη ή ίση των 1500 ευρώ /τ.μ.
 4. Το ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) είναι κατηγορίας χαμηλότερης ή ίσης της Δ.
 5. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία ως ενιαίο κτίριο ή διαμέρισμα με προϋποθέσεις που αφορά την θέρμανσή του.
 6. Η κατοικία να είναι η κύρια και όχι η εξοχική.

Εάν στην κατοικία υπάρχει ισόγειο κατάστημα ή διαπιστωθεί πως κάποιο διαμέρισμα χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη τότε δεν θα γίνεται δεκτή οποιαδήποτε τροποποίηση με την χρήση της επιδότησης.

Διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και λήψη δανείου

Για να φτάσουμε στο σημείο εκταμίευσης του δανείου με την στήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά από βήματα τα οποία είναι :

Βήμα 1Ο :θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή για να οριστεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας που είναι αυτή την στιγμή. Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει να προτείνει παρεμβάσεις στην κατοικία τέτοιες ώστε να αναβαθμιστεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας κατά μία μονάδα τουλάχιστον και η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί αλλά και το κόστος αυτής.

Βήμα 2Ο :θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση από τον νόμιμο ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβεβλημένη τράπεζα με το πρόγραμμα. Στην περίπτωση που η επιδότηση αφορά πολυκατοικία ως σύνολο κτιρίου η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας στην τράπεζα και στη συνέχεια ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταθέτει στο ίδιο υποκατάστημα τραπέζης την αίτησή του.

Βήμα 3Ο :  Η επεξεργασία των στοιχείων της αίτησης και ο έλεγχος των δικαιολογητικών γίνεται από την τράπεζα η οποία προωθεί ή ακυρώνει την αίτηση βάση των προϋποθέσεων που απαιτούνται.

Βήμα 4Ο :    Οι αιτήσεις κατατάσσονται σύμφωνα με την κατηγορία εξοικονόμησης ενέργειας και του κόστους παρέμβασης. Στην συνέχεια εκδίδετε η απόφαση των αιτήσεων που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα. Τέλος γίνεται η κοινοποίηση στην τράπεζα και στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη.

Βήμα 5Ο :   Εκτέλεση πλάνου εργασιών στην κατοικία.

Βήμα 6Ο : Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής θα πρέπει να πραγματοποιήσει την δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, να εκδώσει το δεύτερο πιστοποιητικό και να ελένξει την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.

Βήμα 7Ο  :   Η εκταμίευση του δανείου από την τράπεζα πραγματοποιείται μετά το πέρας των εργασιών με την προσκόμιση του δευτέρου πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης καθώς και των παραστατικών των δαπανών που εκδόθηκαν.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας στην κατοικία, στην μείωση του CO2 στην ατμόσφαιρα αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων του κατασκευαστικού κλάδου που σημειώνει μεγάλες απώλειες την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Με τη χρήση του προγράμματος μπορεί κάποιος χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά να ξεκινήσει τις εργασίες που χρειάζονται για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του και να επιτύχει την εξοικονόμηση ενέργειας  μέχρι και 50% από τις ετήσιες δαπάνες του για ψύξη και θέρμανση. Για παράδειγμα ένα σπίτι 100 τ.μ. υπολογίζετε ότι μετά τις απαραίτητες εργασίες είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί ποσό ίσο με 1000 ευρώ / έτος.

Με την επιδότηση της ενεργειακής επιθεώρησης εκτός από την ενίσχυση που προσφέρετε μέσω προγράμματος ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αποφύγει ένα επιπλέον έξοδο για την κατοικία του αφού πλέον με νέο νόμο που έχει θεσπιστεί ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για όλα τα κτίρια.

 

Κατηγορίες επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας

Οι επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες οι οποίες είναι οι εξής :

 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστήματος σκίασης.
 2. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
 3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτίριο.

SHOPPING CART

close

Pin It on Pinterest

Share This